Prijs kleding heeft gevolgen

Veel mensen willen het liefste hun kleding zo goedkoop mogelijk inkopen, toch zorgt dit voor vele misstanden in de textielindustrie. Nu wordt er eindelijk wat ingegrepen en gaat Nederland samen met Bangladesh en  een grote groep landen, bedrijven en maatschappelijke organisaties zich inzetten voor de verschillende misstanden in de textielsector van Bangladesh. Een woordvoerder van Minister van Buitenlandse Handel Lilianne Ploumen heeft dit laten weten. Daarnaast is er toegezegd dat er 9 miljoen euro vrijkomt voor het verbeteren van de arbeidsomstandigheden in de textielindustrie in Bangladesh.

De slechte arbeidsomstandigheden in Bangladesh kwamen aan het licht toen er recent een complex vol met kledingfabriekjes instortte waardoor er 1100 doden vielen. Het gebouw stond in de hoofdstad van Bangladesh Dhaka. Diverse westerse winkels namen hier ook kleding af. Het is daarom voor de westerse wereld een grote shock dat zoiets dergelijks kan gebeuren. De vraag naar steeds goedkopere kleding heeft er aan bijgedragen dat er minder geïnvesteerd wordt in de arbeidsomstandigheden. Het is dan ook de bedoeling dat de race voor de laagste prijs stopt.

Het is aan de textielsector, de consumenten, overheden en producenten om verantwoordelijkheid te nemen en de vicieuze cirkel te doorbreken. Er zal binnenkort een Europees actieplan komen te liggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *